Pagina's

Zoeken in deze blog

maandag 17 maart 2014

Hoe goed zijn groene smoothies?

"Groene monsters" worden ze ook wel genoemd. Smoothies die voor het grootste deel uit groene groentes bestaan, met wat fruit erdoor om het lekkerder te maken. Het klinkt als de ideale oplossing: je krijgt op een lekkere en snelle manier je vitamines binnen. Helaas komen er in de praktijk veel zaken bij kijken, waardoor groene smoothies helaas veel minder goed voor je zijn dan gewoon groente en fruit eten. Ik wil graag kort toelichten waarom.

Ten eerste: met kauwen zet je je spijsvertering in gang. Het is echt cruciaal, omdat tijdens het kauwen al speeksel met enzymen vrijkomt. Deze zorgen ervoor dat de structuur van je voedsel verandert, waardoor het later beter te verteren is. Maar dat is niet alles: tijdens het kauwen wordt al geanalyseerd wat je eet en hoe de structuur is. De rest van het spijsverteringsstelsel wordt daar dan op voorbereid. Daarbij geeft het kauwen ons ook meer voldoening. Want zeg nou zelf: die halve zak spinazie, vermengd met een mango drink je veel sneller weg dan wanneer je het zou moeten eten.

Daarnaast wordt de structuur van de producten drastisch veranderd door het te blenden. Daarmee komt namelijk ook lucht en hitte vrij. Hierdoor gaan veel vitamines en voedingsvezels al gelijk verloren. Als je je smoothie daarna terug in de koelkast zet en pas na bijvoorbeeld een uur opdrinkt, zijn eigenlijk alleen de suikers overgebleven en kun je bij wijze van spreken net zo goed een glas frisdrank drinken.

Mijn tip is dus om je dagelijkse groente en fruit niet te vervangen door groente smoothies. Zie het als een lekker drankje, dat beter, verzadigender en natuurlijker voor je is dan een glas cola, maar meer niet.

Heb je er moeite mee om 's avonds een grote portie groente te eten, en wil je het toch wat meer verspreiden over de dag? Probeer dan wat groente in je lunch te verwerken. Dit is vaak lastig voor mensen die de hele dag werken. In zo'n geval kun je de ochtend van tevoren een groenteomelet bakken, en dat meenemen naar je werk. Afgekoeld is het net zo lekker! Of neem een salade mee, die je tijdens je lunch op je brood doet (niet van tevoren, dan wordt je brood zompig).
Verder vind ik zelf de welbekende groentesticks érg lekker met een yoghurtdipje!
Om 's avonds voldoende binnen te krijgen, maak ik vaak ovenschotels of éénpansgerechten waarin ik veel groente verwerk. Dan smaakt je groente toch iets lekkerder dan wanneer het los op je bord ligt, en kun je het ook niet laten staan, tenzij je echt in je maaltijd gaat zitten vissen.

Ik hoop dat dit artikel wat meer duidelijkheid heeft geschept over het consumeren van groene smoothies.

Liefs,

Bente

Geen opmerkingen: